Življenje brez omrežja

Življenje brez omrežja

Sončna energija je energija, ki izhaja iz sonca. Uporablja se lahko za proizvodnjo električne energije za posamezne domove, v podjetjih in tudi za celotne skupnosti. Sistemi sončne energije delujejo tako, da s pomočjo sončnih kolektorjev sončno energijo pretvarjajo v električno energijo.

 

Kako deluje sončna energija?

Sonce proizvaja ogromne količine energije, ki pride na zemljo kot svetloba in se pretvori v toploto, kadar koli zadene predmet. Sistemi sončne energije so sestavljeni iz sončnih kolektorjev, ki so zasnovani za pretvorbo sončne svetlobe v uporabno energijo.Obstajata dve glavni vrsti plošč, ki se uporabljata za zbiranje sončne energije: sončna fotovoltaika (sončne plošče - solarni paneli) in solarni toplotni sistemi.

 

Fotovoltaika

Fotovoltaični (PV) paneli predstavljajo več kot 80 % sistemov sončne energije. Uporabljajo se, kadar je vrsta potrebne energije električna energija. Sončne plošče so sestavljene iz več sončnih celic ali fotovoltaičnih (PV) celic. Vsaka sončna plošča ali PV plošča uporablja polprevodniški material, ki vsebuje silicijeve celice, ki reagirajo s fotoni sončnih žarkov. Ko svetloba zadene celico, se del absorbira v polprevodniškem materialu in izloči elektrone, kar jim omogoči pretok. Rezultat je ustvarjanje enosmernega toka (DC), ki se nato pretvori v izmenični tok (AC). Izmenični tok se lahko prenaša v lokalna omrežja za distribucijo energije za napajanje domov in poslovnih zgradb. Če se proizvede več električne energije, kot je potrebno, in je sistem povezan z lokalnim omrežjem, se lahko presežek vrne v nacionalno električno omrežje.

PV celice lahko delujejo tudi, ko niso priključene na omrežje. Samostojni PV sistemi lahko zbirajo in shranjujejo sončno energijo z notranjimi mehanizmi za neposredno oddajanje te energije brez uporabe električnega omrežja. Obseg teh sistemov lahko sega od majhnih kalkulatorjev na sončno energijo do visokozmogljivih napajalnih sistemov za zatočišča pred naravnimi nesrečami.

V naši spletni trgovini lahko izbirate med različnimi solarnimi paneli, baterijami, pretvorniki ter dodatki.

 

Solarna toplota

Sončne toplotne plošče se uporabljajo, kadar je potrebna vrsta energije toplota. Sončne toplotne plošče delujejo tako, da absorbirajo sončno svetlobo in jo pretvorijo v uporabno toplotno energijo, ki se uporablja predvsem za ogrevanje rezervoarjev za vodo. Sončno toplotno ploščo lahko imenujemo solarni grelnik vode, sončna vodna plošča ali sončni toplotni kolektor.

 

Omejitve sončne energije

Čeprav ima sončna energija nekaj prednosti v primerjavi z alternativnimi viri energije, ima še vedno nekatere omejitve. Brez sistema za shranjevanje je sončna energija omejena, saj gre za vir energije s prekinitvami: dostop do neposredne sončne svetlobe je na voljo le ob določenih urah, vremenske razmere pa so spremenljive.

 

Shranjevanje sončne energije

Ključna vzporedna tehnologija sončnim celicam je shranjevanje energije, razvoj pa je osredotočen na litij-ionske baterije. Povečanje povpraševanja po električnih vozilih je povzročilo znatne izboljšave velikosti baterij in dolžine delovanja.

Baterijski paketi so bili razviti za domačo in komercialno uporabo, tako da lahko potrošniki zbirajo energijo podnevi in to shranjeno energijo uporabijo pozneje ponoči. Navdihnjenim lastnikom stanovanj lahko kombinacija sončnih kolektorjev in baterij celo pomaga, da se popolnoma odstranijo iz omrežja.

 

Vpliv na okolje

Čeprav je sončna energija čistejša alternativa fosilnim gorivom, nas vseeno lahko skrbi za okolje. Pri izdelavi solarnih panelov se uporabljajo kemikalije, proizvodni proces pa oddaja toplogredne pline. Sončna energija pogosto zahteva tudi baterije za shranjevanje energije, kar zahteva odgovorno proizvodnjo.

 

Prihodnost sončne energije

Ne le, da je sončna energija učinkovita za vsakodnevno uporabo v stanovanjskih in komercialnih prostorih, je zanesljiv vir v kriznih situacijah, ko so alternativni načini pridobivanja električne energije nedostopni. V teh primerih lahko sončna energija zagotovi dosleden vir energije za zasilna zatočišča in evakuacijske objekte, kar evakuirancem nudi duševni mir, udobje in možnost, da ostanejo povezani. Pričakuje se, da bo učinkovitost PV še naprej rasla, saj se ekonomija sončne energije še naprej spreminja.

Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.