Izbira vgradnih LED svetil – Kaj morate vedeti

Izbira vgradnih LED svetil – Kaj morate vedeti

Vgradna razsvetljava je enostavno eden najbolj praktičnih in funkcionalnih svetil, ki jih lahko vgradite v svojem domu ali poslovni stavbi. Zasnovana je tako, da se poravna z vašo površino (običajno stropom). LED vgradna razsvetljava je najpogostejša oblika arhitekturne razsvetljave, ki jo najdemo danes, in eden najhitrejših načinov za posodobitev obstoječega prostora z minimalnim naporom.

Kakovostna LED vgradna razsvetljava vašemu prostoru ne bo dala le čistega, modernega in privlačnega videza, z njo lahko poudarite posebnosti soban, osvetlite okrasne predmete in umetnine ali ustvarite razpoloženje s pomočjo zatemnitve. LED vgradne svetilke so energetsko učinkovite in trajajo precej dlje kot tradicionalne žarnice. Na zarniceinsvetila.si ponujamo obsežno zbirko vgradnih svetil znamke V-TAC, katere si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Kje uporabiti vgradne luči

Vgradna razsvetljava lahko doseže vrsto svetlobnih učinkov v notranjih in zunanjih prostorih. Vgradne luči so najboljša izbira za prostore z omejenim stropnim prostorom ali kjer bi bila velika svetilka moteča. V kuhinjah lahko vgradne luči nudijo odlično delovno osvetlitev in ustvarijo koristno ambientalno svetlobo, če se uporabljajo v kombinaciji z drugimi svetili, kot so viseča svetila in LED trakovi pod omaricami. Zaradi ozkih dimenzij so idealne tudi za predsobe in hodnike. V jedilnici lahko vgradna razsvetljava dopolni izstopajoč lestenec. V kopalnici (nad prho, kadjo..) in zunaj (verande, terase, paviljoni, letne kuhinje..) vam priporočamo, da izberete vgradna svetila, ki so odobrena za mokre in vlažne prostore, z visoko IP oceno. Več o lestvici ocen IP si lahko preberete na tej povezavi.

 

Izbira najboljše vgradne napeljave

Naknadno opremljanje
Pri izbiri prave vgradne svetilke je treba upoštevati kar nekaj stvari, vključno z velikostjo, obrobo in barvno temperaturo. Vaša prva odločitev naj bo, ali boste namestili nove luči ali zamenjali stare in prihranili denar z naknadno vgradnjo. Namestitev kompleta za naknadno vgradnjo v obstoječo luknjo je enostavna. Preprosto izmerite vaš obstoječi izrez (vidni del vpenjala) in izberite pravilno velikost svetila, ki bo pasalo v že izrezano luknjo. Svetilo naj ima obrobo, ki sega 1-2cm čez luknjo, da jo pokrije.

Nova vgradnja in preureditev

Pri novih vgradnjah in projektih preoblikovanja je treba upoštevati več dejavnikov, da bi izbrali ustrezno opremo, vključno s funkcijo, delovanjem in prostorsko postavitvijo. Običajno obstajajo tri glavne komponente, ki določajo vgradno svetilo: ohišje, stil obloge in vrsta svetilke. Dandanes je na voljo veliko LED vgradnih svetilk v kompletu z ohišjem in LED modulom ter napajalnikom v enem priročnem paketu. Kompleti so na voljo za številne velikosti in sloge vgradne razsvetljave. Kompleti za omrežno napetost so standardni in delujejo na gospodinjski tok. Za nizko napetost se uporabljajo napajalniki za zmanjšanje napetosti. Napajalnik je lahko vgrajen ali ločen od svetilke.

Ohišje

Ohišje je del, ki je skrit nad stropom in zajema vse dele svetilke. Je ločena komponenta ali pa je integrirano v celotno opremo svetilke. 

Pri vgradnih lučeh lahko izbirate med svetilkami z ohišjem, katerim dodate poljubno žarnico, po navadi GU10 (pri nekaterih svetilkah so LED diode že integrirane). Med bolj priljubljenimi pa so tudi že sestavljeni mini LED paneli, z vgrajenim LED modulom in priloženim napajalnikom.

Velike površine potrebujejo močnejšo svetilnost, zato se za poslovne stavbe in pisarne odločajo predvsem za večje LED panele.

 

Za zunanje prostore pa predlagamo, da si pogledate našo najbolj prodajano vgradno svetilko, katero lahko regulirate preko aplikacije. Svetilki je mogoče spreminjati barvno temperaturo in zatemnitev. Možno pa je tudi povezati več svetil skupaj in jih vse skupaj regulirati preko aplikacije.

Zatemnitev in posebne funkcije

Barvna temperatura in intenzivnost barve lahko vplivata na prostor. Za to imamo pri nekaterih vgradnih lučeh možnost zatemnitve ali spreminjanje barvne temperature. Ponujamo tudi vedno več izdelkov, ki so funkcionalni z današnjo pametno tehnologijo

Razmik in postavitev

Razmik napeljave je odvisen od višine stropa in kvadrature prostora (primer: Razmik vgradne razsvetljave za 2,5 m visok strop bi bil 1,2 m med vsako svetilko).  Upoštevajte, da za spalnico, na primer, ne boste potrebovali toliko svetlobe kot za kuhinjo.

V kuhinji vgradne svetilke zagotavljajo svetlobo nad pulti, seveda odvisno tudi od svetilnosti luči. Ko postavljate vgradno razsvetljavo v kuhinji, se osredotočite na področja, ki niso pokrita z drugimi napeljavami, kot so viseča svetila ali osvetlitev pod omaricami.

 

V kopalnicah lahko vgradna razsvetljava vašemu prostoru doda stil in funkcionalnost. Za razliko od navadnih stenskih ali stropnih svetilk lahko vgradne luči namestite v kabine za prhanje ali nad kadjo. Pomembno je, da vgradno razsvetljavo upoštevate kot del celotne postavitve razsvetljave kopalnice. Stenske svetilke okrog toaletnih prostorov in ogledal vam bodo v kombinaciji z vgradnimi lučmi zagotovile brezhibno večplastno osvetlitev, ki jo je težko doseči samo s stropnimi svetili. Predlagamo, da upoštevate in izberete svetila z višjo IP oceno.

 

 

Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.