Kako uporabiti različne vrste razsvetljave v kuhinji

Kako uporabiti različne vrste razsvetljave v kuhinji

Osvetlitev je bistven, a pogosto spregledan del dekorja doma in notranje opreme. Poleg izbire zabavnih novih dizajnov je treba upoštevati tudi postavitev in učinkovitost osvetlitve. Z vzponom odprtih kuhinj, kuhinjski dekor in izbira osvetlitve pogosto vplivata na vzdušje preostalega doma. Treba je najti ravnovesje med funkcionalnostjo in estetsko kakovostjo.

 

Bistvena razsvetljava

Kuhinja je eden najbolj izkoriščenih delov doma in se zagotovo uporablja za veliko več kot le kuhanje. Je tudi kraj, kjer se zbira družina, kjer se opravljajo naloge v zadnjem trenutku, zabavajo gostje, osvetlitev pa je ključnega pomena v vsakem scenariju. V vsaki kuhinji je treba upoštevati tri osnovne vrste osvetlitve: ambientalno, delovno in poudarjeno osvetlitev.

 

AMBIENTALNA OSVETLITEV

Ambientalna razsvetljava je glavni vir svetlobe v vaši kuhinji. To je mogoče uporabiti za dopolnitev naravne svetlobe ali, če je ni, za njeno nadomestitev. Namenjena je čim bolj enakomerni osvetlitvi vašega prostora, in medtem ko je oblika, ki jo izberete (pa naj gre za vgradne luči, viseče luči itd.), v veliki meri odvisna od vas, mora biti svetloba dovolj močna in široka, da osvetli večino vaše kuhinje za funkcionalne namene.

 

DELOVNA OSVETLITEV

Uporablja se za tista kočljiva mesta v vaši kuhinji, ki neizogibno ostanejo v senci, tudi z ambientalno osvetlitvijo. Namenjena je tistim prostorom v kuhinji, ki jih morda ne uporabljate tako pogosto, a niso nič manj pomembni, kot so vaša shramba in regali. Ustrezna razsvetljava (kot so reflektorji ali prenosne luči) na teh območjih vam omogoča, da naloge, ki jih potrebujete, opravljate varno in brez napora.

 

POUDARJENA OSVETLITEV

Poudarjena razsvetljava pomaga prestopiti mejo od povsem funkcionalnega dizajna kuhinje do tistega, ki je veliko bolj estetsko prijeten. Te luči lahko namestite na bolj funkcionalne luči in jih lahko uporabite za poudarjanje vaših najljubših elementov v kuhinji. Razsvetljavo (kot so vgradne luči, LED trakovi) za policami ali nad policami odprtega koncepta lahko uporabite v kuhinji kot način za mehko osvetlitev.

 

Funkcija mešanja in estetika

 

FUNKCIJA

Viseče luči so postale modne zaradi svoje popolne mešanice funkcionalnosti in tistega "vau" faktorja. Pogosto obešene luči nad kuhinjskim otokom zagotavljajo odlično osvetlitev in vam omogočajo, da se osredotočite na sekljanje, rezanje in pripravo obroka, vse pod precej glamurozno razsvetljavo! Površinske luči so seveda še vedno običajna in priljubljena vrsta ambientalne razsvetljave, in čeprav so učinkovite, imajo tudi nekaj lepih in modernih dizajnov, ki jih lahko dodate svojemu notranjemu dekorju.

 

UČINKOVITOST

Osvetlitev pod omarico, ki lahko vključuje karkoli, od površinskih, palubnih ali celo tračnih luči, je neverjetno učinkovita pri osvetlitvi opravil in odlična pri odstranjevanju temnih ali senčnih kotov v vaši kuhinji. Če jih ohranite majhne in načrtujete vnaprej, lahko zagotovite, da ne bodo v nasprotju z vašo ambientalno osvetlitvijo, hkrati pa prispevajo k splošnemu vzdušju vaše kuhinje.

 

OSVETLITEV

Poudarjena razsvetljava omogoča, da ste precej igrivi in ustvarjalni, ko gre za oblikovanje kuhinje. Vgradna razsvetljava je lahko kjerkoli, vendar najbolje deluje na mestih, kjer se svetloba odbija, na primer na steklenih policah, ali pa se uporablja za osvetlitev lepo oblikovanih območij. Luči nad omarico pa dodajo dramatičen pridih oblikovanju vaše kuhinje in jih lahko uporabite za poudarjanje dekorja ali arhitekture.

 

Na tem linku si lahko ogledate vse kuhinjske luči v naši obsežni ponudbi spletne trgovine.

Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.