Kakšna je najboljša svetloba za branje in kako jo izbrati?

Kakšna je najboljša svetloba za branje in kako jo izbrati?

Branje je pomembna dejavnost v človekovem življenju in če se ga lotimo nepravilno, je lahko dolgoročno zelo škodljivo za oči. Seveda govorimo o vrsti svetlobe, ki jo uporabljamo za branje.

Čeprav je vsaka močna svetloba dobra za branje, obstajajo nekatere specifikacije, ki bodo izboljšale vašo bralno izkušnjo. Upoštevati je treba različne vidike, od razdalje žarnice do vašega položaja za branje, koliko lumnov potrebujete za idealno branje, do različnih vrst svetil..

Ni vsak bralec enak. Torej v tem primeru ni rešitve, ki bi ustrezala vsem. Morali boste razumeti, katera vrsta luči in napeljave vam pomaga doseči najboljšo izkušnjo.

Zakaj upoštevati lumne in ne vatov?

Potrošniki običajno upoštevajo vate žarnice, da bi dobili občutek o njeni ravni osvetlitve, kar je na splošno napačno. Vati predstavljajo porabo energije žarnice, medtem ko število lumnov predstavlja raven svetlosti. Vse žarnice, ki jih kupimo, imajo označeno število lumnov.

Žarnica s 75 W, kar je precej standardna, bo imela število lumnov 1100. Medtem ko bo imela žarnica s 40 W, ki je nižja od običajne, število lumnov 470. Če želite luč na svoji mizi za dnevno branje in pisanje, bi morala biti žarnica 470 lumnov popolna. Če pa iščete luč, ki vam bo zagotovila dolgo branje v katerem koli delu prostora in brez kakršnega koli stresa za oči, je potrebna žarnica z 800+ lumni.

Veliko je ljudi, ki branje ni del njihovih vsakodnevnih dejavnosti. Namesto tega zvečer, preden gredo spat, preberejo nekaj strani. V tem primeru bi moralo biti 250 lumnov vrednosti več kot dovolj. Če boste za nočno branje vgradili navadno svetilno žarnico, vam ta zaradi premočne svetilnosti lahko prepreči, da bi zaspali.

Torej, ne glede na namen, upoštevajte število lumnov žarnice, ki jo kupujete, če želite resnično razumeti, koliko svetlosti boste dosegli. Če uporabljate preveč močno žarnico, je to lahko škodljivo za vaše oči. Žarnice različnih lumnov in vatov si lahko izberete na naši spletni strani, kjer lahko v zgornjem meniju filtrirate različne specifikacije.

Kam postaviti popolno bralno svetilko?

Med branjem je pomembna enakomerna porazdelitev svetlobe. V zvezi s tem si morate zastaviti nekaj vprašanj. Ali med branjem veliko spreminjate položaj? Ali berete v različnih delih sobe ali za namensko mizo? Ali prebirate ogromno gradiva za delo ali le lahkotno branje?

Če berete v različnih delih prostora ali pogosto menjate položaj, potem je vaša najboljša možnost komplet svetilk, ki enakomerno osvetlijo prostor. Tako boste lahko vzeli knjigo z mize in se ulegli na posteljo ter nadaljevali z branjem brez spremembe osvetlitve.

Toda če želite preživeti dolge ure za pisalno mizo in brati, potem razmislite o namestitvi namizne svetilke. Če to počnete na postelji, imejte nameščeno stensko ali visečo svetilko, saj bo le-ta direktno osvetljevala čtivo. Čeprav boste to svetlobo uporabljali kot primarni vir, poskrbite, da bo preostali del vaše sobe dovolj osvetljen.

Branje na računalniku, tablici..

Resnica je, da se vedno več ljudi usmerja v spletno branje ali za branje uporablja naprave, kot so tablice. Medtem ko lahko dolge ure branja z zaslona močno poškoduje oči, obstajajo načini, s katerimi lahko poskusite zagotoviti, da v nekaj letih ne boste končali z očali.

Za tiste, ki morajo svoj zaslon uporabljati za maksimalno branje, je pomemben svetel osrednji vir svetlobe v prostoru. Lahko ga dopolnite tako, da imate drug manjši vir blizu mesta za branje. Vendar pa nobena od teh luči ne sme pasti neposredno na vaš zaslon, saj boste zaradi tega morali narediti zaslon še svetlejši. 

Razmislite tudi o namestitvi aplikacije za filtriranje modre svetlobe na vaš osebni računalnik ali mobilno napravo, ki bo pomagala zmanjšati toploto svetlobe, ki izhaja iz vašega zaslona, in vam omogočila branje dlje brez občutka stresa. Prav tako lahko zmanjšate svetlost zaslona, ko berete več ur.

 

 

Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.