10 idej za osvetlitev z LED trakovi

10 idej za osvetlitev z LED trakovi

Pravzaprav lahko z LED trakovi osvetlite skoraj vse. Edina omejitev je vaša ustvarjalnost! Tukaj je 10 izvirnih načinov, kako jih uporabiti za navdih!

 

1. GARDEROBNE OMARE

Garderobna omara je običajno prostor v hiši z zelo malo svetlobe, zato je uporaba umetnih virov svetlobe najboljša rešitev za osvetlitev vaših oblačil. Fleksibilnost LED trakov je pri tem ugodna, saj omogoča osvetlitev vseh majhnih in ozkih mest. Na bolj vidnih mestih lahko uporabite profile za LED trakove in tako estetsko dopolnite prostor. Da zagotovite osvetlitev vsakega kotička, LED trakove lahko uporabite za vse police, v predalih in na stropu.

 

2. STOPNIŠČA

Še nikoli prej ni bilo tako enostavno poudariti stopnišča z LED trakovi. Tako kot omare tudi naravna svetloba včasih težko pride do stopnic. Kot rečeno, pomembno je imeti dobro osvetljeno stopnišče, da zagotovimo varnost posameznikov, ki ga uporabljajo. LED trakovi so idealni za ta namen, saj jih je mogoče enostavno namestiti na/pod ograje in na/ob/pod stopnice, da ustvarijo učinek posredne svetlobe. Današnja tehnologija nam omogoča tudi več različnih nastavitev vklopa/izklopa led trakov s senzorji (npr. vklop/izklop ene stopnice za drugo, ko stopate v zgornje/spodnje nadstropje).

 

3. AKVARIJI

Akvariji se vse bolj uporabljajo kot dekorativni element v sodobnih domovih. V zadnjih letih so postali zelo priljubljeni iz večih razlogov. Možnosti, ki jih nekateri LED trakov ponujajo v smislu nadzora barve in intenzivnosti osvetlitve, so odlične za izboljšavo akvarija. Druge prednosti so nizka proizvodnja toplote in nizki stroški energije te vrste razsvetljave.

 

4. GAMING SOBE

Industrija video iger ima vedno več navdušencev po vsem svetu. Pogosto si ti ljudje želijo uživati v svojem najljubšem hobiju v osvetljeni sobi, ki je obdana z živimi barvami vsepovsod. RGB LED trakovi so odlični za indirektno osvetlitev računalniške mize. Nekatere od trakov lahko celo namestite v napajalnik računalnika/tipkovnico/miško in druge konzole. Nadzor barv je nekaj, kar je zelo zaželeno za sobe z video igrami, za ustvarjanje različnih barvnih shem.

 

5. SPALNICE

Ambientalna osvetlitev spalnice je osnova načrta osvetlitve. Vključuje naravno svetlobo iz oken, vrat in strešnih oken čez dan. Ponoči lahko ambientalno svetlobo zagotavljajo LED trakovi, katere namestite pod/za robove postelj, police in na omare. Vse bolj pa se uporabljajo tudi LED trakovi na senzor (nameščeni pod posteljo - sprožijo se ob zaznavi gibanja v višini cca 20 cm od tal) in vam omogočajo, da ponoči varno-brez prižiga ostalih luči, varno pridete do kopalnice.

 

6. OGLEDALA

Vsi smo že videli ogledala, uokvirjena z velikimi sferičnimi žarnicami. Osvetljena ogledala, ki se pogosto uporabljajo v industriji šovbiznisa so zanimiva tudi za ljudi, ki se zjutraj radi uredijo. Številni proizvajalci ogledal zdaj vgrajujejo LED trakove neposredno v svoje izdelke. Če nimate tovrstnega ogledala, lahko za bolj ambientalno osvetlitev, sami vgradite/prilepite LED trak na zadnjo stran. Uporaba LED trakov in ogledal je nov trend, ki bo v naslednjih letih pridobil še večjo popularnost, saj se ta tehnologija enostavno integrira v tovrstne izdelke.

 

7. TUŠ KABINE / POHODNI TUŠI

Naslednji izviren način uporabe LED trakov je za tuš kabine in pohodne tuše. Pri projektih prenove kopalnice se včasih pozabi na to osvetlitev. Zanimivo je lahko namestiti razsvetljavo na strop in tla vaše teh prostorov. LED trakovi so kot nalašč za ta namen, saj jih je mogoče enostavno vdelati v površine s pomočjo profilov/letev. Namestite jih lahko skupaj s senzorjem gibanja in tako povzročite vklop luči, ko stopite v pod prho.

 

8. RASTLINE

S praktičnega in ne dekorativnega vidika, ali veste, da se LED trakovi pogosto uporabljajo tudi za gojenje rastlin? Če želite imeti v svoji hiši majhen zelenjavni vrt, na katerem boste pozimi pognali sadike ali gojili zelenjavo, vas bi lahko zanimala tudi osvetlitev z LED trakovi. Tehnologija se v večjem obsegu uporablja v rastlinjakih po vsem svetu. Pojavljajo se celo nekatere študije o koristih te vrste osvetlitve za rastline!

 

9. SHRAMBE

Če je vaša shramba zaprt prostor brez oken in neposredne svetlobe, jo prilagodite temu primerno. Priporočamo vam LED trakove, saj ne zavzamejo veliko prostora in popolnoma osvetlijo vsak kotiček. Kombinirate jih lahko s senzorji gibanja, katere nastavite na željen čas izklopa.  

 

10. AVTODOMI / ENOPROSTORCI

Imate avtodom ali enoprostorec, ki ste ga predelali v avtodom? V deževnih dneh se morajo popotniki zapreti v avto, da preživijo večer ali del dneva. Zato je dobra osvetlitev avtomobila v tem trenutku nujna. Zatemnitveni LED trakovi so kot nalašč za tovrstno uporabo, saj ne porabijo veliko energije, osvetlitev pa je diskretna. Kadar smo v majhnem prostoru, osvetlitev ne sme biti premočna ali moteča. Vgradite LED trakove na stranice vašega posteljnega dna in uživajte v prijetni svetlobi ves večer.

Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.