Razlika med PIR in MIKROVALOVNIM senzorjem. Katerega izbrati?

Razlika med PIR in MIKROVALOVNIM senzorjem. Katerega izbrati?

Ste naveličani pritiska na stikalo, da prižgete in ugasnete luči? Pomagate si lahko s senzorji ali svetili, ki že imajo integrirane senzorje. Z njimi lahko učinkovito varčujete z energijo, obenem pa jih namestite kot varnostni ukrep, ki vas obvesti - samodejni prižig luči, ko se nekdo približa objektu ali določenemu prostoru v hiši.

Na voljo sta dve glavni vrsti senzorjev zaznavanja: mikrovalovni in PIR (pasivni infrardeči).

 

MIKROVALOVNI SENZOR

Ti senzorji oddajajo mikrovalovne signale in merijo čas, ki je potreben, da se signal odbije nazaj do senzorja, kar je znano kot čas odmeva. Čas odmeva se uporablja za izračun razdalj od vseh mirujočih objektov v območju zaznavanja. Oseba, ki se premakne v območje zaznavanja, povzroči motnje v mikrovalovnem žarku, spremeni čas odmeva in sproži luči. Ponudbo mikrovalovnih senzorjev in svetil, ki že imajo vgrajene senzorje, si lahko ogledate na tej povezavi.

 

PIR SENZOR - Passive InfraRed

Ti senzorji zaznavajo toploto. To naredijo tako, da izmerijo temperaturo okolja v prostoru z uporabo več zaznavnih žarkov. Ko eden od žarkov zazna razliko v temperaturi, se aktivira senzor in prižge luči. Ko vsi žarki ponovno zaznajo enako temperaturo, se luči ugasnejo. Ponudbo PIR senzorjev in svetil, ki že imajo vgrajene senzorje, si lahko ogledate na tej povezavi.


PRIMERJAVA

Pri izbiri najboljšega senzorja za vašo uporabo je potrebno upoštevati nekaj vidikov:

 

MIKROVALOVNI SENZOR
Občutljivost: Dosledno zaznavanje pri vseh temperaturah.
Pokritost: 360°
Zaznavanje: Lahko zazna gibanje skozi stene.


PIR SENZOR

Občutljivost: Premalo občutljiv pri višjih temperaturah ozadja.
Preobčutljiv pri nižjih temperaturah.

Pokritost: 90°
Zaznavanje: Možnost nezaznavanja, ko nekdo hodi neposredno proti senzorju.

 

Ker PIR senzorji uporabljajo razliko v toploti za zaznavanje gibanja, lahko temperature okolice močno vplivajo na občutljivost. To omejitev je treba upoštevati, če iščete sisteme za zaznavanje gibanja za zunanjo razsvetljavo. Ekstremnejše zunanje temperature lahko vplivajo na učinkovitost naprav. Mikrovalovni senzorji se bolje spopadajo z manjšimi notranjimi prostori. Ker zaznavajo gibanje skozi stene, so lahko preobčutljivi in jih sproži gibanje, ki si ga morda ne želite. 

 

Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.