Zasilna razsvetljava

Zasilna razsvetljava

V vseh javnih stavbah, podjetjih, trgovinah, letališčih itd. lahko opazite zasilna svetila. Ta vrsta svetlobne rešitve ima več pomembnih namenov za zagotavljanje varnega izhoda za vse ljudi, ki so prisotni na teh območjih. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj v teh zgradbah nikoli ne smemo spregledati luči zasilne razsvetljave.

1. Predpisi zasilne razsvetljave
Eden od razlogov za razmislek o nujnosti zasilne razsvetljave je pravilnik o nadzoru vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite. Vse javne zgradbe morajo po zakonu imeti zasilno razsvetljavo, da se zagotovi varnost zaposlenih in javnosti. Ne glede na to, ali gre za kinodvorano, nakupovalno središče ali lokalno poslovno stavbo, imamo predpise glede zasilne razsvetljave v obliki znakov za izhod in stez, ki vodijo do izhodov.

2. Zmanjšuje paniko
Odličen razlog za zasilno razsvetljavo je, ker zmanjša paniko v primeru izrednih razmer. Ker je sistem nastavljen tako, da se vklopi v primeru izpada električne energije ali kot reakcija na požarni alarm, bo seveda nekaj panike, ko bodo ljudje hiteli ven iz stavbe. Zasilna razsvetljava pomaga ljudem, da ostanejo mirni, ko se odpravijo do jasno označenega izhoda, namesto da bi se trudili v temi iskati izhod.

3. Omogoča pravočasne evakuacije
Tretji razlog za potrebo po zasilni razsvetljavi je ta, da omogoča pravočasno evakuacijo. V izrednih razmerah, še posebej ob požaru, je čas ključnega pomena in ga ni na pretek. Če ljudje težko najdejo izhod, bodo potrebovali dlje, da varno zapustijo stavbo, zato je zasilna razsvetljava ključnega pomena za pravočasno evakuacijo. To je še posebej pomembno na večjih lokacijah, kjer so izhodna vrata lahko na hodniku ali stopnišču, da se zagotovi ustrezna osvetlitev, ki jih vodi do končnega izhoda iz stavbe.

4. Pomaga reševalnemu osebju
V izrednih razmerah bo reševalno osebje verjetno napoteno v stavbo, ko se obiskovalci in zaposleni odpravijo ven. Te rezervne zasilne luči so ključnega pomena za tiste, ki se prvi odzovejo, da lahko varno krmarijo po stavbi in pomagajo komur koli drugemu varno priti iz stavbe.

5. Deluje v različnih situacijah
Zasilne luči je mogoče nastaviti tako, da se prižgejo v nekaj različnih scenarijih, kjer je ta vrsta osvetlitve ključnega pomena za varen izhod ljudi iz zgradbe. Medtem ko to najpogosteje pomislimo na požare, so izpadi električne energije, ki jih povzročijo nevihte, še en razlog, zakaj je ta vrsta razsvetljave ključnega pomena za javno zgradbo. Tudi v nesrečnem primeru aktivnega streljanja ali podobne grožnje lahko policija aktivira te luči kot sredstvo za varno vodenje ljudi.

 

Zasilna svetila za varno in hitro evakuacijo, z različnimi pritrditvami (stropne, stenske..), si lahko ogledate tudi na naši spletni strani.

 

Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.