Razlika med CRI in CCT

Razlika med CRI in CCT

CRI in CCT sta zelo pomembna. Toda kaj te meritve pomenijo? Tukaj smo, da natanko razložimo, zakaj sta pomembna in kako ju upoštevamo pri načrtovanju razsvetljave.

CRI (COLOR RENDERING INDEX) IN VREDNOST R9

CRI ali indeks upodabljanja barv določa, kako natančno osvetlitev upodablja osem pastelnih barv. Če svetloba dobro upodablja te barve, mora dobro upodabljati vse barve. CRI se meri od 0-100. Na splošno velja, da je CRI nad 90 odličen, CRI 95 pa je najboljši pri uporabi današnje tehnologije. Kadar koli upoštevamo CRI, izraz "R9" sledi takoj za njim. To je vrednost, ki določa, kako natančno lahko svetloba prikaže pravo rdečo. Vrednost R9 60 ali več velja za zelo dobro. Višji kot je R9, bolje je.

ZAKAJ JE TO POMEMBNO?
Visoka vrednost CRI in R9 je pomembna pri natančnem upodabljanju barv v primerih, kot je osvetlitev slik za natančne barve, razsvetljava za nanašanje ličil, osvetlitev restavracij za prikaz hrane na okusen način, osvetlitev maloprodaje za prikaz oblačil ali izdelkov v svojih najbolj resničnih barvah.

CRI CT


CCT (CORRELATED COLOR TEMPERATURE)

CCT ali korelirana barvna temperatura določa, kako jantarna ali modra je barva svetlobe. CCT se meri v Kelvinih in se lahko giblje od 1900K do 7500K. Nižje kot je število, bolj jantarna je barva svetlobe. 1900K je dovolj topla, da se šteje za enakovredno svetlobi sveč. Višji kot je Kelvin, bolj modra postane temperatura. 5000K je zelo hladna, enaka dnevni svetlobi.

ZAKAJ JE TO POMEMBNO?
Intimni prostori zahtevajo toplejše svetlobne temperature, v nasprotju s produktivnimi prostori, ki zahtevajo hladnejše svetlobne temperature. Priporočamo, da za restavracije, dnevne sobe, salone in spalnice uporabljate barvne temperature od 2400K - 3000K. Za pisarniške prostore, zdravstvene prostore in kopalnice pa hladnejše temperature od 3000K - 4000K. Tukaj izveste več o idealni barvni temperaturi za vaš prostor.

Office lights
Nazaj na Nasvete

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.